Tuesday, September 28, 2010

::suka-suki statement itu::


soalan2 seperti: adik ni tingkatan berapa?

&

kenyataan2 seperti: keciknye la...ingtkan tingkatan 2..

adalah biasa singgah ke gegendang telingaku ini..

(mentang2 la sy ni mcm xberapa cukup tinggi, sy telah disalahanggap sebagai pelajar tingkatan 2..huhu lebih parah bile ad one of my father's friends thought that sy ni DARJAH 6!!)

adoi...sedangkan tika dan saat itu, umur sy dh nk masuk awal 20an...huhuhu

dan soalan dan kenyataan yg baru terjadi time kat kedai gambar:

tauke: "umur brape?"

sy: 20 tahun..
tauke: oh yeke..xgaye umur 20 ooh..ingtkan tingkatan lg td...ooh..muka xtua, muka muda..babyface~

(hahaha bagai nk rak sy gelak..adoi..ni kenyataan yg mcm agak mengepam sy td..hehehe jgn marah, jgn terasa meluat okk..ni bukan sy yg cakap..huhuhu)

then, situasi kedua: ni nak balik dr jamuan kat umah cikgu sekolah mak sy..

tuan rumah: "ni anak yg ke berape?"

ayah: " ni yg pertama"

tuan rumah: "oh..yang pertama..tingkatan 2 e sekolah?sekolah kat mane?"
(sy just sengih je kat makayah, coz mcm dh boleh sense statement2 mcm ni..)
mak: "dh habis sekolah dh"

tuan rumah: yeke..umur brape? (bile dh tau umur sebenar sy....) lah...muka nampak muda..makayah die pun muda je lg tgknye..

(hehehehe yg ni, siap makayah skali nampak muda...alhamdulillah..nikmat Allah bg...semoga kemudaan tu ditambahkan lg dengan kesihatan yang baik...amin~)

::kaligrafi jiwa::


Hari Jumaat bersamaan 1 Oktober, (tarikh ini memberikan pelbagai rasa) akan menyaksikan sydan family convoy ramai2 ke KLIA..apakah yang sy maksudkan ramai2 itu?ha..selain parents and my siblings, tok sy, makcik2 and pakcik2 sy akan hantar sy ke KLIA :) tak lupe jugak sepupu2 sy iaitu saudari Ariesya Zifrie dr Shah Alam dan saudari Hanna Jamaluddin dr Kelantan yang katanya kan turut serta..saudari Pajieyla tak dapat join coz ad exam time tu..it's ok darling, concentrate pada exam k :)

dan...xlupe jugak, sahabat dunia akhirat sy, saudari Xiao Syu dan saudari Dark Rose dan ANSAH yang katanya kalau xde aral melintang akan berjumpa sy kat KLIA..hehehe

dan sekali lagi, xlupe jugak kat Kak Shikin and family, Abg Azmi Burn and family and Abg2 SHAH FC yang lain... :)
(Oh Kak Shikin, sgt2 nakjumpe dgn the kids!!MISS THEM SO MUCH!)

dan nnt akan jumpe Ayah Chik and wife yg nk ke Switzerland and Tok Auntie and Tok Busu jugak... :)

sy sgt gembira bile tau ramai nak hantar sy hehehe bukan apa, tu tandanya mereka syg sy kankankan..(itu PERASAN namanye ok) hehehe terima kasih banyak2 ye semua..una sgt2 menghargainya...
namun begitu...seorag insan yg sy tau beliau sgt2 nak ketemu dgn sy sebelum sy berangkat ke UK, tp...it's ok sweetheart, I can truly undersatand it..(I just want you to know that, I really want you to come...but, I too don't want to be sad...)walaupun my cousins siap hantar msg persuade you to come, it's up to you sweetheart...whatever it is, I know, You'll always Love Me kan? :)

-sekian-

*xtau nak bayangkan macam mane perasaan sekarang...bile tgk nenek sy merah and berair mata time cakap pasal sy nk ke sane, sy pilu...bile si dia begitu, sy sayu..namun sy tau, seme itu untuk sy, dan mereka juga....doakan yang terbaik untuk sy ye... :)
sy sayang kamu semua :)

::kau dan aku dan mereka dan rasa itu::





hari silih berganti,
terlalu cepat detik waktu berlalu meninggalkan kita...

saat itu semakim mampir..

semakin galak menyapa kita...

semakin mengocak selautan perasaan yg kini semakin bergelora..


kau dan aku dan mereka,

sama-sama berkongsi rasa,

rasa yang sukar disimpulkan menjadi satu...
keresahan dan kegelisahan menggamit rasa sayu itu...

kegembiraan pula menjadi nyalaan api yang membakar semangat nan satu..
semangat untuk berjuang dan beroleh kemenangan jitu..

kau dan aku dan mereka,

sama-sama memendam rasa,

kerinduan yang bakal menerjah segenap lubuk hati,
kepiluan yang bakal menyelar jiwa,

menjadi titisan air mata,

yang sukar diseka, yang sukar dihalang,

yang menjadi sukarelawan menemani siang dan malam..


namun,
kau dan aku dan mereka,

mulai mengerti rasa ini,

kejauhan itu tidakkan pernah membataskan,

kejauhan itu tidakkan bisa memusnahkan,

setiap kenangan, setiap hubungan dan keakraban yang terbina...

kau dan aku dan mereka,
mulai memahami rasa ini,

doa dan sokongan sentiasa mengiringi,
sebagai pendorong di kemudian hari...

::G.O.O.D.B.Y.E::


yes, I know it!
It's not easy to say GOODBYE!
It's HARD to say GOODBYE!
It's torturing when that word lingers in our heart...
and here's another goodbye...

I could feel the word is coming closer and closer and closer into my life,
I couldn't lie anymore as it reveals how bad I feel...

The distance..
The separation..
The challenges..

They are just like the hunters, the killers, the murderers
who snatch my heart and soul...

I never thought this day would come,
When I have to say GOODBYE!


video


However, deep in my heart,
I believe that:

GOODBYES are NOT forever,
GOODBYES are NOT the end,

They simply mean I'll MISS YOU,
Until we meet again!

Each and every second,
I keep on reminding myself,
You and I will meet again,
WE will meet again...

Till then,

Take Care...
I'll miss you....

Thursday, September 23, 2010

:A Perfectionist Stranger and His Love Advice:

video


It has been a long time since the last time I updated this just-like-TAMAN-RAMA2-blog..Perhaps, after this I could change its name from
::Blissfulheart::
to Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄ƷTaman Rama-RamaƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
(^_^)v

Thanks to you Mr. Perfectionist Stranger hehe
You are not only an expert in heart and feeling matter,
but also creative in giving names to blogs :p

Till now, each and every words and thoughts and opinion of yours somehow has knocked and shaken my stand and decision that I've made regarding an abstract noun that we called as "L.O.V.E"

It's not that I'm blaming you or what, in fact I'm here to thank you for your advice..However, as what I said before, I need some time and spaces to think, to adjust myself and to accept every points of yours..Even though it's quite weird for anyone in this world to actually share his or her thoughts about this matter with a stranger(which this is commonly found in movies and NOT in a real life, especially IN MY life), yes, it happened...

I know I can just ignore everything and act like there's nothing being discussed about, but the impact of this Mr Perfectionist Stranger's perception increases in me as I watched the video above...yes, these quotes are just like boulders that smashed me into pieces:

"Aku hanya ingin kau tahu,
bahawa cinta yang agung dan
sebenar-benarnya itu
hanyalah cinta kepada Allah,
Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.."

"Cinta dan Kasih Sayang Manusia adalah Setitis
Jika Dibandingkan dengan
Selautan Cinta dan Kasih Sayang Allah,
Sekiranya Engkau Kehilangan yang Setitis itu
Ia Tidak Akan Menjejaskan Hidupmu Selagi
yang Selautan Itu Masih Kaumiliki"

-hmmm...need some time to think about it-
=.='








Friday, September 3, 2010

::wish list::


wish list of everything I aspire to accomplish for this moment
making 6 types of kuih raya
collecting as much as duit raya from everyone
(hero yg dipinggirkan, you're included hehehe)
enjoying fireworks with someone special
fall in love with someone who loves me for who I am
say and do something that pleases others
breakfasting on the field

:::★Kuih Raya Kedua Saya★:::

ok, ini adalah biskut raya sy yang kedua...
namenye adalah : S.E.M.P.E.R.I.T
bilangan yang terhasil adalah : 300 keping :)

ni yg aku adun pg td ni sambil2 tulis previous enty :)
agak nervous la jugak masa memulakan proses ini...
yela, salah buat, ha..membazir tu..
(takot kene marah sbnrnye hehehe)

ha, cube tgk betol2..pic yg atas ni berbeza dgn pic yg atas die...
(ape aku cakap ni...harap kalian paham ye...)
yg beza die, the intensity of yellow colour..huhuhu
mcm ne boleh jd gtu?
ad sape2 yg nk jawab?
ha..itulah penangan tepung kastard...
hehehehe

ok...
ni proses agak menyeronokkan dan menguji ketahan fizikal dan mental..hehe

yg baju lengan puteh tu adik aku..beliau tolong susun2 yg dah siap dalam bekas..
mak lak membentuk biskut tersebut...
aku bertugas memotongnya dan jage kat oven..
*yg lain2 tukang kacau hahaha :P
tp, adk aku uni n baby merupakan tenaga keje yg sgt membantu ;)
(sje ambik hati coz adk aku uni ad kat sebelah)

hahaha kalau tgk keadaan fizikal biskut ni mmg agak xsedap mata memandang lah kan..
tp, bak kate mak: "rupe xelok, rase sedap"
hehehehe
adoi..ap yg penting, sedap..
ske bile mak cakap sdp..

adk2 pun cakap sdp..

hehehehe

so, lastly, nilah hasilnye k...

(ikotkan plan, mak ajak bt ALMOND LONDON malam ni...
xtau la jadi ke x...hehehe)

:::★Kuih Raya Saya★:::


ok, sejak dua menjak ni, terase mcm rajin je..hehehe bkn la sblm ni xrajin kan, sblm ni rajin jugak, just for this moment, terlebih rajin....ahakz!

ap ye aktiviti sy skrg?
ye, aktiviti di dapur..hehehe untuk kali PERTAMA nya,
sy buat kuih raya S.E.N.D.I.R.I..tanpa bantuan!!
it's quite an achievement for me..yela, this year last raya kat sini kan..so, at least nak tinggalkan kenangan buat kuih raya untuk family..huhu
dah2 xmau cite pasal nk berangkat ke sane..
lagipun, ayah saudara aku ad cakap mcm ni:
"una buat bnyk sket kuih eh, pok su nk dtg beraye nnt"
hehehehehe

antara alasan lain untuk buat kuih ni supaya bile kat perantaun, xdela kepingin makan kuih raya..
blh la bt sndiri kan..(amboi, berangan!!)
hehehe angan2 harus ad kan... ;)

ok..feelingnye adlah sangat seronok bile dapat bermain dgn tepung ok...kalau nk tau(xnk tau sudah), semalaman aku dok menumbuk kacang tanah untuk buat kuih ni..
bak kate si hero yg dipinggirkan, sampai lumat menumbuk kacang tu..hehehe
thanks ye kepada anda yg ad untuk menemani sy buat kuih ;)


setelah siap bab2 menguli seme, time membakar telah tiba..ha, time ni, sgt2 berterima kasih kat emak, anin Italicn baby yg bnyk membantu..hehehe
agak tak sangka jugak lah kan aku berjaya menghasilkan sesuatu yg ad rupe bentuk kuih raya..hehehe


ha...ni hasilnye...sebanyak..xbanyak mane la..tp, okla kan untuk aku, 330 biji kuih goleknyek terhasil..hehehehe
-tepok tangan untuk diri sendiri..hahhaha-

ok, skrg sy nk buat kuih kedua pulak...kuih semperit..adunan dh ready...ok...doakan sy k! (^_^)v

Wednesday, September 1, 2010

:::MERDEKA dan sambutannya:::

baru2 ni, aku ikut mak aku ke sekolah beliau...time tu ad "Majlis Penutup Sambutan Bulan Kemerdekaan"...bg aku, selaku pemerhati dan penangkap gambar, mmg best la dapat menyaksikan sambutan ni...bukan ap, SEMANGAT dan KERJASAMA daripada guru2 dan students mmg sangat2 memuaskan...teachers same2 ambik bahagian dalam setiap aktiviti...

macam2 ad..ad laungan kemerdekaan oleh wakil pelajar, ad nyanyian lagu patriotik,pertandingan pakaian beragam ad , ad replika Tugu Negara dan macam2 la...part yg paling aku tak duduk diam adalah time pertandingan pakaian beragam...yela, mane xduduk diamnye, dok ambik gambar..adk aku ad masuk gak..dapatlah no 4...[oklah tu kan baby...hehe]..pertandingan ni untuk murid prasekolah dan guru2...guru2 yg masuk pertandingan ni, ad 9 org, so ad 9 org finalist la...dan guru2 diadili oleh murid2 berdasarkan "meter sorakan" hehehe


untuk murid prasekolah pulak, mereka ini diadili oleh juri2 profesional yg terdiri daripada guru2 yg dilantik...seriously, mmg kreatif la parents murid prasekolah ni...macam2 pakaian keluar..ad yg jd princess, ad yg jd superman, ad yg jd ustaz, ad yg jadi pendekar...mcm2 la...jom kite tgk kat bawah ni.... :)

walau ap2 pun semangat yg ditunjukkan memang patut dipuji...bayangkan, sekumpulan pelajar yg ditugaskan untuk menjadi "Tugu Negara", mereka ini tidak bergerak sepanjang ucapan diberikan...hehehehe kesian jugak melihat mereka ni...xpe dik, bagus la tu... :)


akhir sekali, walau ap pun aktiviti yg dianjurkan, diharapkan, erti sebenar kemerdekaan dapat diterap dalam kalangan pelajar...
seharusnya, ini yg menjadi tumpuan kita...betol kan? (^_^)v

[sy jugak tgk cite ni malam 31 Ogos, best la, even tgk nk dkt2 habis..hehehe thanks ye kepada anda yg recommend cite ni...(^_^)v]